Bananpaj med pekan och kokos, serverad med kolasås och vaniljglass
Ingredienser:
Smuldeg:
3 dl vetemjöl
4 msk socker
½ dl hackade pekanötter
125 g smör/margarin
Fyllning:
6 st. bananer
Kanel
Socker
Kokosflingor
Till formen:
Kokos
Smör
Utförande:
Smörj och bröda en rund springform med smör och kokosflingor.
Blanda samman mjöl, socker och nötter i en skål. Arbeta in matfettet med en gaffel eller med en matberedare. Skala och skiva bananerna tunt. Varva bananer, socker, kanel och kokosflingor i formen. Toppa med smuldegen.
Grädda i ugnen på 225°C i ca 25min.
Kolasås
Ingredienser:
2 dl mellangrädde
1 dl socker
1 dl sirap
1 krm salt
1 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör
Utförande:
Häll grädde, socker, sirap, salt och kakao i en kastrull. Koka upp och rör konstant i ungefär 5 minuter. Tag kastrullen från plattan och rör i vaniljsocker och smör. Låt svalna en stund så att såsen får tjockna lite.
Skär upp en bit paj, lägg upp en kula vaniljglass och ringla kolasås över pajen och glassen.