Kanelbullar
Dessa bullar bakas med grädde och ägg och får därför en mycket spröd men ändå tyngre konsistens
Ingredienser till ca 40st.
Deg:
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 1/2 dl Mjölk
50 g Jäst
150 g Margarin
1 dl Socker
1 Ägg
15 dl Vetemjöl
Fyllning:
200g Smör
Kanel
Socker
Pensling:
1 Ägg
Pärlsocker
Utförande:
Värm grädde och mjölk till 37°, lös jästen i blandningen. Rör smör och socker smidigt i bunken, blanda i ägget och jästvätskan. Arbeta i det mesta av mjölet tills degen är smidig och börjar släppa bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt på dragfri plats till dubbel storlek, ca 40 minuter. Smält smör i mikron, tillsätt kanel efter tycke och smak. Arbeta ihop den jästa degen och knåda den blank och elastisk på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut den ena delen till en jämntjock fyrkant. Bred ut det smälta smöret på den utkavlade degen och strö över socker. Vik ihop båda ändarna emot mitten. Skär 2-3 cm breda remsor, håll i ena änden och rulla till en spiral. Forma sedan en tight kringla av den rullade biten. Upprepa detta med den resterande degen. Låt bullarna jäsa under duk 10-15 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen på 250°C i ca 10 minuter.
Låt svalna något och avnjut dom sedan gärna med ett glas iskall mjölk.