Örtpastaknyten fyllda med ost och salami badande i ostsås serverad med machésallad


image6

image7
En sån här liten rackare kan vara bra att ha när man gör knytena.

Ingredienser till 2 port
Pastadeg:
2 äggulor
Olivolja
Havssalt
Torkad oregano (går bra med färska eller frysta örter efter smak)
Vitlökspulver
1 dl durumvetemjöl
1 dl vetemjöl
Vatten

 

Utförande
Knäck och separera äggen, lägg gulorna i en bunke. Mortla oreganon och de andra kryddorna till ett fint pulver och blanda med äggen. Ha i en skvätt olivolja och rör runt till det är en jämn smet. Ha i mjölet och arbeta ihop det till e deg. Häll eventuellt i lite vatten om det är svårt att få ihop den. Lägg degen i en plast påse eller slå in den i plast. Låt vila en timme i kylen.

 

Fyllning och sås:
En kryddstark salami (köp gärna en god sort från delikatessdisken).
Allerum XO (går bra med annan ost efter tycke och smak)
Mjölk
Maizena ljus redning
Smör
1 Grönsaksbuljongstärning
Svartpeppar

 

Utförande
Hacka salamin och osten i strimlor.
Gör en bechamelsås som grund och ha i ost, peppar och lite av en grönskaksbuljongtärning, tag en klick smör om du vill runda av såsen mer.

 

Ta ut degen ur kylen och kavla ut ena halvan på ett mjölat bord med en mjölad kavel.
Om degen känns för kletig kan du nu passa på att kavla in lite mer mjöl så att den får en lite torrare men ändå smidig konsistens. Tag ut mått med ett litet glas eller och du har en pasta/pirog form så använd den. Lägg fyllningen i mitten av cirkeln (ta inte för mycket, då kan dom bli svåra att stänga eller spricka och läcka när man kokar dem).
Vik den på mitten och stäng igen med gaffel eller fingrarna.
När alla pastaknytena är klara kokar du dem, några i sänder i lättsaltat kokande vatten (inte alla på en gång, då kan de klibba fast i varandra). Låt koka i ca 2 min, men inte var noga med att inte koka för länge, då blir de gummiaktiga i konsistensen. Tag upp pastan och lägg de kokta knytena i såsen som står på svag värme.

 

Sallad:
Ett paket machésallad
En avokado
En schalottenlök
Lite solrosfrön
Balsamvinäger
Olivolja
Salt
Svartpeppar


Utförande

Skölj salladen, dela avokadon på mitten, tag ur kärnan och dela den i fyrkanter innan du gröper ur den med en sked. Skiva schalottenlöken tunt. Lägg allt i en skål. Blanda oljan, vinägern och krydda med salt och peppar. Häll dressingen över salladen.

Lägg upp pastan och salladen på en fin tallrik och njut!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0